Senátor: Zelení chtějí zrušit kapitalismus i demokracii

Europoslanci už navrhli emisní povolenky pro domácnosti. Nevyhne se jim nikdo, protože Unie potřebuje mít z čeho zaplatit 750 miliard eur. Europoslanci chtějí náš život nejen zdražit, ale také celý změnit, upozorňuje v rozhovoru pro iUHLI.cz dlouholetý senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

Premiér Babiš podle senátora Jirsy možná doufá, že se nesnášenlivé zelené šílenství tak nějak zastaví samo od sebe. Nebo že se zastaví, až do Německa přijde krize. Ale věřit tomu, že se předseda vlády v Bruselu postaví razantně na odpor, je nerealistické očekávání. Jeho pozice je tam velmi oslabená kvůli jeho podnikatelským aktivitám.

Senátor Tomáš Jirsa je dlouhodobým veřejným kritikem zelené církve svaté a jejích snah zlikvidovat všechen Evropany vyprodukovaný oxid uhličitý. Svoje názory publikuje například na portálu Neviditelný pes (zde).

Ve svých textech se často věnujete záměrům EU omezit a vynulovat evropskou produkci oxidu uhličitého. Upozorňujete přitom na jejich nedomyšlenost a z toho plynoucí nebezpečnost pro evropské země. Co je podle vás hlavním nebezpečím těchto snah, koncentrovaných do plánu Green Deal?

Myslím, že v Bruselu ten plán již přejmenovali na Next Generation, tedy Příští generace, což paradoxně více odpovídá tomu, na co se ptáte. Hlavní nebezpečí vidím ve snaze zcela změnit naše životy, náš současný společenský systém, který je podle zelených hlavním viníkem, snaha zrušit kapitalismus a tržní hospodářství a pod pláštíkem ochrany planety či záchrany klimatu zrušit demokracii a nahradit ji státním dirigismem. My, co jsme zažili reálný socialismus a cestu ke komunismu v tom jasně vidíme snahu nahradit rudou totalitu totalitou zelenou.

Současné úsilí o záchranu planety je v mnoha směrech ideálním materiálem pro výrobu ultimátní totality. Je neměřitelná, neověřitelná a díky obrovské komplexnosti klimatického systému až abstraktní. Přitom se zaštiťuje racionalitou a empirií, zaštiťuje se vědeckostí. Je morálně nadřazená, stojí nad jakýmikoli zájmy jednotlivců a má absolutní prioritu. Ospravedlňuje jakákoli opatření, žádná oběť není příliš velká. Je neosobní, nehovoří jménem nějakých utlačovaných, ale jménem přírody či planety, takže téma nepodléhá společenským změnám. Je to přesně tato směs vědeckosti a náboženskosti, která jí dává uniknout všem jednoduchým protiargumetům a dělá z ní potenciálně nejnebezpečnější, respektive nejhůře porazitelnou dosud známou totalitní ideologii. To jsem citoval T.Hraje. Tak to ale přesně je. Bohužel.

Může Green Deal skutečně snížit růst globální teploty, jak tvrdí jeho příznivci?

Zopakujme si fakta. V roce 2018 tvořily globální uhlíkové emise 37 miliard tun, z toho na EU připadá 3,5 miliard tun. Ačkoli státy Evropské unie tedy produkují celkově pouze devět procent světového CO2, vytyčujeme si jako cíl uhlíkově neutrální společnost. „Za cenu obrovských investic jsme snížili evropskou produkci CO2 o 20 milionů tun, zatímco zbytek světa ji zvýšil o 1020 milionů tun, tedy více než padesátkrát,“ tohle například řekl premiér Babiš na zasedání Evropské rady loni v červnu. Německo deklaruje v rámci boje proti změně klimatu záměr uzavřít nejen uhelné, ale i jaderné elektrárny. Dodejme, že v ostatních světadílech jsou v provozu tisíce elektráren a výtopen s poloviční účinností, než jsou ty německé a další se nově uvádějí do provozu. Výše uvedená čísla ukazují, že se vedení EU fakt zbláznilo. Úsporou devíti procent světové produkce CO2 zastavíme změnu klimatu! Fakt ambiciózní cíl! Spíše ambiciózní pitomost.

Co tento plán, který chce předsedkyně EU Leyenová ještě zpřísnit, podle vás zemím Evropské unie přinese?

Nepotřebujete vysokou školu ekonomickou, abyste došli k závěru, že celý ten blázinec nejvíce odnesou chudí lidé, nejchudší vrstvy. Bohatí si zvýšené ceny a daně zaplatí. Zchudne střední třída a chudí budou ještě chudší. Postavte se do kterékoli pohraniční obce na náves a rozhlédněte se, kdo z obyvatel si koupí elektromobil. Je otázkou, jak dlouho vydrží německá vláda financovat přechod na uhlíkově neutrální společnost, respektive co ještě vydrží uvědomělý německý občan. Evropská centrální banka pomáhá zavádění zelených opatření tištěním nových eur, což ale podle ekonomů přispívá k dalšímu prohloubení příjmové nerovnosti. Ale bez zvýšení daní, respektive zdanění všeho, co produkuje CO2, se boj za záchranu planety neobejde.

Minulý týden Evropský parlament na plénu projednával iniciativní zprávu Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu s názvem „O maximalizaci potenciálu energetické účinnosti fondu budov v EU“. Návrh obsahoval mimo jiné zavedení povinnosti domácností platit za emisní povolenky na vypouštění oxidu uhličitého. Povinný nákup emisních povolenek by se podle návrhu měl týkat nejen rodinných domků vytápěných kotlem na tuhá paliva, ale i plynových kotlů. Platit za emisní povolenky by měli i obyvatelé panelákových domů, které jsou napojeny na městský rozvod tepla a teplé vody vyráběné v teplárnách. EU si půjčila 750 miliard eur a splácet je musí občané členských států a jednou z metod mají být právě emisní povolenky, které chce europarlament napařit nejen firmám, ale i všem domácnostem. Tedy uhlíková dan na hlavu. Ostatně, jak a co nově zdanit a zdražit vypadává od zelených dnes a denně. Vzpomeňme si na to, jak navrhovali zdražit hovězí maso, protože krávy přece prdí a tím produkují CO2 a je tedy potřeba jim napařit uhlíkovou daň. A protože ji krávy nějak neumí samy zaplatit, tak jí zaplatíme zase my, jedlíci hovězího.

Máte nějaké vysvětlení proto, že český premiér Andrej Babiš Green Deal podepsal? Přeci jemu i dalším ministrům by měly být zřejmé dopady na ekonomiku a životní úroveň lidí…

Andrej Babiš je v Bruselu pod velkým tlakem. Řada europoslanců patří k jeho kritikům, ať již kvůli střetu zájmů při čerpání evropských dotací či kvůli Čapímu hnízdu. Na domácí scéně se chová pragmaticky a kritizuje všechny výše uvedené blázniviny, ale v Bruselu nakonec vždy ruku zvedne, protože si nemůže dovolit pohněvat evropské lídry typu Merkelové či Macrona. Možná si ale také myslí, nebo alespoň doufá, že se celá ta věc s ochranou klimatu zastaví sama od sebe, až na evropské občany dolehne opravdová krize, která se dnes odsunula tou obří půjčkou. Vzpomeňme si, jak skončila například slavně přijatá Lisabonská strategie. Nula a nic a nikdo po ní ani neštěkne.

Dá se ještě celá věc zvrátit na evropské úrovni? Co by se muselo stát?

Jak říkám, vše se může změnit, až přijde opravdová krize. Celá ochrana klimatu je daň za blahobyt států bývalé Západní Evropy. Ale třeba možná stačí, aby Německo poprvé zažilo blackout. Díky propojenosti soustav jsme od toho Němce již několikrát zachránili. Jsem ale spíše skeptik. Od okamžiku kdy Gretu poslouchají světoví lídři v Davosu, němečtí velkoprůmyslníci si ji zvou na svá zasedání a v OSN nadává světovým vůdcům a oni jí za to freneticky tleskají, jsme překročili hranici racionality a nic není nemožné.

Pokud EU setrvá na pozici Green Dealu, může od něj Česko odstoupit? Je něco takového reálné?

Myslím, že se to spíše samo celé rozpadne. Zrovna čtu novou knížku z nakladatelství LEDA od Bena Shapira: Jak zachránit západní civilizaci“ a je to velmi poučné. V Americe jsou v tom levicovém bláznění ještě o krok dál a tak alespoň víme, co nás ještě čeká.

Článek převzatý y webu: iUHLI.cz

Napsat komentář