Soud o miliardové pohledávky bude pokračovat

Soudní pře o to, zda londýnská Citibank může přihlásit svou desetimiliardovou pohledávku do insolvenčního řízení někdejší společnosti OKD, bude pokračovat. Vrchní soud v Olomouci totiž zrušil předchozí verdikt krajského soudu a věc vrátil do Ostravy.

K Vrchnímu soudu v Olomouci se spor mezi insolvenčním správcem a společností Správa pohledávek OKD starající se po převedení těžební části OKD na nového majitele o vyřešení insolvenčního řízení na jedné straně a Citibank se společností NWR na straně druhé dostal poté, co Krajský soud v Ostravě dal za pravdu Citibank a NWR, napsal server idnes.cz.

Citibank v roce 2016 napadla rozhodnutí insolvenčního správce OKD popřít její dvě pohledávky na více než deset miliard korun. Ty měly vzniknout ručením společnosti OKD za půjčku a vydání dluhopisů její tehdejší mateřské společnosti NWR. Ilustrační foto: wikipedia.org

Insolvenční správce i Správa pohledávek OKD se proti rozhodnutí odvolali, stejně tak státní zástupce. Vrchní soud v Olomouci jim dal částečně za pravdu.

„V řízení šlo o určení pravosti pohledávek a určení neúčinnosti. Krajský soud řekl, že pohledávky jsou po právu a že nejsou neúčinné, což jsou podmínky, aby věřitelé mohli být ve sporu úspěšní. Vrchní soud souhlasil s výrokem krajského soudu, že pohledávky jsou po právu, avšak negativní závěr k účinnosti smluv byl podle nás předčasný. Krajský soud bude nyní mimo jiné zjišťovat, zda byly smlouvy účinné,“ vysvětlil verdikt mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik.

V praxi to znamená, že Vrchní soud v Olomouci potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě v tom, že dluh, s nímž se Citibank do insolvenčního řízení přihlásila, skutečně vznikl a existuje. Krajský soud v Ostravě ale bude muset v novém řízení zjistit, zda byla smlouva účinná. Tedy zda skutečně „fungovala“.

Insolvenční správce totiž v průběhu řízení mimo jiné namítal, že OKD za své ručení tehdejší mateřské společnosti NWR nedostala adekvátní odměnu. Za riziko, které takovým ručením vzniká. A to je podle něj jeden z důvodů, proč by Citibank neměla mít nárok na peníze, za které OKD ručila.

Napsat komentář