Španělé se bojí blackoutu

Španělé se bojí blackoutu

Španělskem se v posledních týdnech šíří obavy z rozsáhlého výpadku dodávek elektřiny a plynu. Ve Španělsku měl velkou odezvu výrok rakouské ministryně obrany Klaudie Tannerové, podle které je velký výpadek dodávek energie, takzvaný blackout, jen otázka času.

Španělské obchody evidují výrazně vyšší prodeje plynových vařičů a dalšího vybavení, které může při výpadku dodávek energií posloužit, informovala španělská média.

Ve Španělsku měla velký ohlas nedávná slova rakouské ministryně obrany Tannerové, podle které není otázkou, zda rozsáhlý výpadek energií nastane, ale kdy se tak stane. Veřejné mínění zřejmě znervóznily i zprávy z opačného břehu Středozemního moře. Kvůli nedávným diplomatickým roztržkám s Marokem se Alžírsko rozhodlo neprodloužit smlouvu na pronájem plynovodu MEG na marockém územím, skrze který dodává podstatnou část plynu do Španělska. Smlouva skončila na konci října.

Podle odborníků však Španělé nemají důvod k většímu znepokojení. Zásobníky plynu jsou ve Španělsku naplněny skoro z 90 procent, což by stačilo na 40 dní provozu při kompletním výpadku dodávek. Země se také zásobuje plynem díky plynovodu Medgaz, který vede z Alžírska přímo do španělské Almerie. Španělsko má také možnost dovážet plyn z Francie. Země má navíc šest přístavů vybavených technologií pro příjem zkapalněného plynu.

Riziko (výpadu dodávek) je mimořádně nízké: jistá možnost vždy existuje, jednalo by se ale o brutální souhru okolností,“ domnívá se analytik Gonzalo Escribano. Na konci října vyloučila hrozbu rozsáhlého výpadku i místopředsedkyně vlády a ministryně pro ekologický přechod Teresa Riberová. Escribano také upozornil, že Španělsko se nachází v lepší situaci než Rakousko. Středoevropská země je výrazně závislá na dodávkách ruského plynu a navíc nemá přímý přístup k moři a tudíž ani k dodávkám zkapalněného plynu.

Obavy z výpadku dodávek energií se podle deníku El País projevily na výrazném zvýšení prodejů plynových vařičů, svítilen na baterky, generátorů elektřiny a dalšího zboží, které by mohlo být užitečné při přerušení dodávek elektřiny a plynu. „Obvykle prodáváme tak jeden či dva vařiče za týden, teď je jich tak čtyřicet,“ uvedl vedoucí jednoho z větších železářství v Madridu Francisco Grande. Zvýšený zájem o tento druh zboží registrují i supermarkety. Vyhledávač Google pak ve Španělsku zaznamenal více dotazů na „výpadek proudu“ či „vybavení na přežití“.