Tuny betonu udělaly definitivní tečku za těžbou uhlí v Dole 9. květen ve Stonavě

Tuny betonu udělaly definitivní tečku za těžbou uhlí v Dole 9. květen ve Stonavě

Přibližně 18 tisíc kubických metrů cementopopílkové směsi a 90 tun armovaného betonu uzavřelo poslední těžní jámu bývalého Dolu 9. květen ve Stonavě. Za několik dnů už se bude z podzemí těžit jen důlní plyn. Metanu je v hlubině několik milionů kubíků. Využívat se bude k výrobě elektřiny nebo tepla.

Z horizontu Ostravsko-karvinského černouhelného revíru zmizely další těžní věže. Tentokrát se k zemi poroučely věže Dolu 9. květen ve Stonavě. Šachta ukončila provoz po 56 letech v roce 2016. Jedna ze tří věží byla stržena už dříve, v minulých týdnech byly demolovány zbývající dvě.

Naďa Chattová, mluvčí OKD: “Probíhají poslední práce v areálu lokality 9. květen, kdy bude položená poslední betonová vrstva, která jámu definitivně uzavře.”
 
David Hájek, ředitel provozu OKD: “Těžba na Dole 9. květen byla ukončena v roce 2016, protože tam byly vydobyty všechny zásoby určené k vytěžení. 56 let těžby, 73 milionů tun uhlí, 608 kilometrů vyražených chodeb. První těžba byla ještě bez úpravny, v roce 1964 byla zprovozněna úpravna na 9. květnu a postupně tam pracovalo čím dál víc lidí. V 80. letech až 2,5 tisíce lidí a těžby se špičkově v tomto období pohybovaly kolem dvou milionů tun ročně.”

Obě jámy byly postupně zasypány a na povrchu po nich zůstanou jen mohutné betonové ucpávky. Přibližně z poloviční hloubky jámy vede na povrch potrubí, kterým je čerpán metan k energetickému využití.

David Hájek, ředitel provozu OKD: “Právě od toho roku 2016 až do dneška byla prováděna takzvaná technická likvidace dolu, kdy byly postupně uzavírání okruhy v podzemí, důlní chodby a nakonec likvidována svislá důlní díla, což znamená jámy. Co se týká budoucnosti areálu Dolu 9. květen, tak určitě tam bude probíhat těžba plynu metanu, protože jedna z jam je zlikvidovaná takovým způsobem, aby sloužila jako jáma plynová, která tu těžbu umožňuje. A co se týká zbytku, tak je možné tam provozovat nějakou průmyslovou zónu výroby, ale to je ještě všechno otázka budoucnosti.”

Po Dole 9. květen je nyní na řadě likvidace Dolu Lazy v Orlové.

Článek převzatý z webu: POLAR TV

Napsat komentář