U Dubaje dokončují obří uhelnou elektrárnu

V blízkosti emirátu Dubaj dokončují novou uhelnou elektrárnu Hassyan o výkonu 2400 MW. Uhlí se bude muset dovážet až z Austrálie nebo Indonésie. Elektrárna bude mít celkem čtyři bloky.

Elektrárna by měla disponovat nejmodernějšími technologiemi, jež vylepší účinnost spalování uhlí a co nejvíce sníží emise škodlivých látek. Provozovatel o ní hovoří jako o čistém uhelném zdroji. Země hodlá tímto krokem snížit závislost na dovozu zemního plynu z Kataru, který Emiráty bojkotují, napsal Týdeník HROT.

„Dubaj tvrdí, že je příliš zatížena dovozem plynu, který by mohl být z různých důvodů přerušen. Náklady jsou velmi vysoké, proto jsme museli udělat něco jiného, abychom diverzifikovali dodávky paliva a snížili celkové náklady,“ vysvětlil ředitel poradenské společnosti Qamar Energy Robin Mills.

Projekt podporují Číňané prostřednictvím svého projektu Nové hedvábné stezky. Kromě peněz dodali rovněž technologie. Sama Čína označuje stavbu uhelné elektrárny za zásadní projekt na Nové hedvábné stezce, který má zvýšit ekonomický vliv v Africe a Asii. Na dodávkách technologií se podílí i americká General Electric (GE). Francouzská společnost Alstom Power, která patří pod GE, získala kontrakt na dodávku kotlů a parních turbín. Elektrárna má zajistit pětinu spotřeby elektřiny třímilionového města. Všechny čtyři bloky by měly být v provozu od roku 2023.

V regionu Perského zálivu – Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru i v Saúdské Arábii – výrazně roste poptávka po energiích a je jedna z nejvyšších na celém světě. Dubaj je nyní téměř ze 100 procent závislá na zemním plynu, hlavně dováženém z Kataru. Solární energie pokrývá jen tři procenta spotřeby. Moderní uhelný zdroj Hassyan má závislost na importu plynu snížit.

Článek převzatý z webu :iUHLI.cz

Napsat komentář