Učňovské praxe pomáhají školám i firmám

Učňovské praxe pomáhají školám i firmám

Učňovské praxe jsou jedním z nástrojů, jak si firmy nejen ve skupině Sev.en Energy mohou vychovávat nastupující generaci zaměstnanců. V posledních letech nabývají na významu i s ohledem na to, jak se na trhu práce projevuje nedostatek klasických profesí.

Jen ve Vršanské uhelné bylo letos na praxi devět učňů, šest z oboru elektrikář a tři budoucí zámečníci, většina z nich z velebudické střední školy technické. Foto: Sev.en Energy

Pro zaměstnavatele jsou učňovské praxe jednoznačným přínosem, protože si tímto způsobem může vychovat nové zaměstnance. Zároveň je tato forma výuky dobrá i pro mladou generaci učňů i maturantů se zaměřením na klasická řemesla, jako jsou elektrikář nebo zámečník. Během ní získávají dovednosti, které po skončení školy uplatní v praxi. Velmi pozitivní je, že někteří z učňů mají zájem pokračovat i během prázdnin a někteří už avizovali, že by k nám po skončení školní docházky rádi nastoupili do trvalého pracovního poměru,“ uvedl František Peterka, vedoucí údržby v těžebních společnostech skupiny Sev.en Energy.

Jen ve Vršanské uhelné bylo letos na praxi devět učňů, šest z oboru elektrikář a tři budoucí zámečníci, většina z nich z velebudické střední školy technické. Není to ovšem kompletní výčet, celkem ve společnostech skupiny Sev.en Energy na Mostecku absolvovalo v letošním školním roce praxi třináct učňů, zhruba stejný počet jako vloni.

Společnosti skupiny ale při učňovských praxích nespolupracují pouze s jednou školou, v provozech se pohybují žáci a studenti z učilišť a středních odborných škol i z Chomutovska a Lounska. Během praxe se učni seznámí s legislativou, dostanou patřičná školení a následně se věnují drobným pracím v dílnách. Postupně se je snažíme brát s sebou i do provozu, aby se naučili a osvojili si všechno, co jejich profese obnáší. Vždy jsou ale pod dozorem zkušených a oprávněných pracovníků, kteří zároveň vykonávají i pedagogickou činnost,“ doplnil František Peterka.

Standardně během roku tráví učni vždy týden ve škole a týden na praxi přímo ve firmě. „Pro mě je praxe ve Vršanské uhelné zajímavá, ve škole se sice hodně věcí naučíme teoreticky, ale vždycky je lepší, když si to následně můžeme vyzkoušet v praxi. Navíc tady v dílnách elektroúdržby to není jednotvárná práce, každý den se naučím něco nového, a to mě na tom baví. Určitě bych se sem rád vrátil i v příštím roce a do budoucna bych tu rád pracoval i nastálo,“ uvedl Kamil Brož, který se ve velebudické škole druhým rokem učí na elektrikáře.

Vršanská uhelná a Střední škola technická v Mostě – Velebudicích jsou partnery v projektu Kompetence 4.0 Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, který mezi sebou propojuje zaměstnavatele a vzdělávací instituce. Jeho součástí jsou rovněž učňovské praxe a výstupem projektu by měly být úpravy vzdělávacích plánů škol podle potřeb zaměstnavatelů. Během června probíhalo ve Vršanské uhelné natáčení spotů k tomuto projektu.

 

Napsat komentář