Ukrajina chce uhlí a infrastrukturu z Austrálie

Ukrajina chce uhlí a infrastrukturu z Austrálie

Ukrajina vyzývá Austrálii, aby zvážila poskytnutí uhlí a energetické infrastruktury, jako jsou generátory a transformátory, protože raketové údery nadále způsobují rozsáhlé výpadky elektřiny v průběhu války s Ruskem. 

Ukrajinský velvyslanec v Austrálii Vasyl Myrošnyčenko uvedl, že žádost následovala po „pozitivní diskusi“ mezi premiérem Anthonym Albanesem a ukrajinským ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou na summitu ASEAN v Kambodži, napsal server abc.net.au.

Je to důkazem spřízněnosti Austrálie a Ukrajiny, které se staví za demokracii a suverenitu proti autokracii a nezákonnosti. Ukrajina nyní toto přátelství skutečně potřebuje,“ řekl Myrošnyčenko.

Uvedl, že „humanitární situace“ na Ukrajině se stala „katastrofální“, když několik raketových útoků způsobilo škody na více než 40 procentech energetického systému země. „To vedlo k výpadkům proudu po celé Ukrajině a velkým problémům s vytápěním, zásobováním vodou a likvidací odpadu,“ řekl.

Začátkem tohoto roku darovala federální vláda ukrajinské vládě zásilku asi 70 000 tun energetického uhlí, a to po žádosti o dodávky pro udržení provozu uhelných elektráren. Vláda zakoupila uhlí od surovinové společnosti Whitehaven a uhradila náklady na jeho přepravu do Polska.

 

Napsat komentář