Václav Cílek: Mladým říkám, že umřou hlady, ale s nádherným mobilem

Kniha Jak přejít řeku geologa, klimatologa a popularizátora vědy Václava Cílka shrnuje několik let uvažování o společnosti a přírodě. Vychází v rámci Velkého knižního čtvrtka 15. října.

Geolog a klimatolog Václav Cílek
Geolog a klimatolog Václav Cílek Foto: Petr Horník, Právo

První část knihy se týká současné situace, lidí na hraně mezi hněvem a soucitem, mezi ničením a tvorbou. Na změnu jsme málo psychologicky připraveni, a proto je nutné si vybudovat nějakou formu aktivní obrany, tvrdí autor. Jiná část knihy se věnuje cestě s indiánským šamanem do prvního postamerického města Detroitu a civilizacím, které se rozpouštějí.

Některé jeho úvahy o klimatu nejsou zrovna optimistické. „Většina studií, které byly před lety považovány za alarmistické, ukázala, že jimi odhadované změny byly ve skutečnosti menší, než jaké dnes pozorujeme,“ píše Cílek. „Mladým lidem, kterým chci zkazit dětství a dospívání, říkám, že sice umřou hlady, ale s nádherným mobilem a mnoha úžasnými aplikacemi v kapse. A to za to stojí, ne? Nedají se, berou vážně jenom své oblíbené patnáctileté youtubery.“

„Bát se máme všeho, ale jen do určité míry,“ řekl autor ve čtvrtek při prezentaci nové knihy. „Je to už v Hesiodovi, jak ten Zeus učí lidi zemědělství, aby byli schopní žít, ale dává jim špatné podmínky, protože jinak by byli v takovém rauši, který by je rozložil. Už antičtí autoři věděli, že člověk nedokáže dlouho žít v blahobytu. Jakmile jsou poměry příliš dobré, tak uděláte všechno pro to, abyste si je zhoršili. Včetně mě,“ uzavřel autor.

Spisovatel Josef Formánek přichází v rámci knižního čtvrtka s románem Kniha o tichu, kde píše o svých nejbližších, o pádech i vzletech, o náhodách, které se stávají mezi nebem a zemí, a o klidu, který nalezl v jednom údolí.

Už pátý díl ze série o aristokratce nabízí Evžen Boček pod názvem Aristokratka u královského dvora a reportáže Z Izrastiny s láskou vydává novinář Jakub Szántó.

Slibně vypadá nový román Davida Zábranského Republika. Je inspirován krizí na Slovensku v souvislosti s mafiánskou vraždou novináře – postavy jsou volně inspirované skutečnými lidmi.

Petr Sagitarius napsal detektivní trilogii z nejvýchodnějšího okraje ČR pod názvem Trujkunt. Své novinky v řijnu vydávají také Sally Rooneyová, Dan Brown, Gad Šimron, Lawrence Wright či František Štorm a Michaela Hošková.

Napsat komentář