Vyberte jméno pro jezero, které nahradí lom ČSA

Vyberte jméno pro jezero, které nahradí lom ČSA

Pomoci vybrat jméno pro nové jezero v těžební jámě lomu ČSA, může nyní každý, kdo se zúčastní projektu Ekologického centra Most pro Krušnohoří „Vizionáři Mostecka“. Návrhy na jméno budoucího jezera lze zasílat dalších třicet dnů.

Některé povrchové uhelné lomy jsou postupně zaplavovány vodou. Vznikají tak jezera, mezi něž patří například jezero Most. Foto Tomáš Zahálka

Letošní projekt navazuje na loňskou první část určenou výhradně studentům. Připravilo ho Ekologické centrum Most pro Krušnohoří ve spolupráci se Severní energetickou, napsal server homerlive.cz.

 „V loňském roce jsme chtěli díky projektu získat informace o tom, jak si budoucnost regionu představuje nejmladší generace a jakým směrem by se podle jejich mínění měla ubírat rekultivace lomu ČSA po ukončení těžby. Vítěznou prací se stal projekt studentů Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově. Studentskou práci nyní představíme veřejnosti a dáme všem prostor k tomu, aby sami navrhli, jak by měla rekultivace lomu ČSA vypadat a k čemu sloužit,“ představila projekt ředitelka ekologického centra Martina Černá.

V následujících týdnech bude ekologické centrum na svých stránkách a sociálních sítích podrobně představovat jak vizi studentů, tak názory odborné veřejnosti. „Budeme rádi, když se do diskuze aktivně zapojí široká veřejnost a vyjádří své názory k chystaným změnám území,“ doplnila Černá.