Vyšší poplatek za stabilitu sítě zdraží elektřinu

Stěžejním úkolem provozovatele přenosové soustavy, kterým je společnost ČEPS, je udržovat rovnováhu mezi výrobou a spotřebou v Česku. Bez toho by mohlo docházet v síti k poruchám, ale i blackoutům. Tato činnost je s nárůstem obnovitelných zdrojů stále náročnější. A dražší.

V Německu, kde došlo v posledních letech k masivnímu nárůstu podílu obnovitelných zdrojů, je poplatek za stabilizaci sítě už druhou nejvyšší položkou v celkové ceně elektřiny. Foto: pixabay.com

ČEPS síť vyrovnává tak, že poptává služby výkonové rovnováhy. Od elektráren nakupuje elektřinu na spotovém trhu, když v soustavě zrovna chybí, zároveň jim platí i za to, když se vypnou – ve chvíli, kdy by v síti hrozil přebytek elektřiny, napsal server idnes.cz.

Společnosti rostou náklady nejen kvůli drahé elektřině, ale rovněž kvůli tomu, jak se mění a bude měnit tuzemská elektroenergetika – velké uhelné elektrárny se budou odstavovat a na druhé straně přibývá spousta malých fotovoltaických zdrojů, u kterých je těžké odhadovat, kdy budou vyrábět.

„Změní se nám charakter provozu ze stálého na proměnlivý. Je to dané charakteristikou dekarbonizace. Toky se budou obracet, budou ubývat velké zdroje, z desítek až stovek zdrojů tu budou tisíce a desetitisíce, zvýší se nároky na řízení soustavy, na datové toky,“ vysvětlil v pořadu Rozstřel na idnes.cz místopředseda představenstva ČEPS Svatopluk Vnouček. ČEPS plánuje v následujících deseti letech do soustavy investovat osm miliard korun.

Tyto investice se pochopitelně promítnou i ve fakturách pro koncové spotřebitele. „K nějakému zvýšení bude muset dojít, ale nechtěl bych se vyjadřovat v tom smyslu, zda to bude to a to číslo. Závisí to na tom, jak dopadne tento rok a jaké budou ceny elektrické energie na rok příští,“ uvedl Vnouček.