Zachrání Česko v plynové krizi uhlí?

Zachrání Česko v plynové krizi uhlí?

Pokud by došlo k zastavení dodávek ruského plynu do Evropy, může Česko chybějící energetickou surovinu částečně kompenzovat pomocí uhlí. Otázka ale je, jakou strategii stát připraví.

Uhelná inventura naznačuje, že například lomy jako Bílina polostátní firmy ČEZ nebo Vršany ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače by nabídly uhlí ještě po dlouhá léta. Krátkodobě by mohl přispět také Tykačův lom ČSA či lomy Jiří a Družba patřící Sokolovské uhelné. Řada tuzemských tepláren a elektráren by tak nemusela přijít o zdroj paliva ani v případě uzavření plynového potrubí, napsaly Lidovky.cz.

„Bílina i Vršany mají před sebou ještě přes dvacet let. Mají dostatečné zásoby a ani územní limity jim v těžbě nebrání. Stát se sice zavázal ukončit u nás těžbu uhlí do roku 2033, ale vše se odvine od vývoje situace na Ukrajině. Do té doby se může stát leccos, i (ruský prezident Vladimir) Putin by mohl padnout,“ poznamenal pro Lidovky.cz Jiří Gavor, energetický expert z poradenské společnosti ENA.

Vadit by to nemělo ani Evropské unii. Evropská komise už ústy svého místopředsedy Franse Timmermanse připustila, že členské státy Evropské unie možná budou muset začít spalovat víc uhlí. I proto, že ruský plyn pokrývá v EU kolem 40 procent její roční spotřeby, v Česku takřka 100 procent. Jádro, vítr ani fotovoltaika potenciálně chybějící energii pro elektrárny, teplárny, průmysl i domácnosti ještě dlouho nenahradí.

Problémem je, že ani uhlí podle všeho nedokáže případný výpadek plynu nahradit úplně. Je zřejmé, že pokud se sedmadvacítka od potrubí z východu odstřihne, bude ČR odkázaná na unijní přerozdělování plynu z „neruských“ zdrojů, z doplňkových jednotných evropských nákupů a zejména bude nutné výrazně snížit spotřebu. A najít co nejvíc alternativních zdrojů energie.