Ostravské laguny zlikviduje Sokolovská uhelná

Ostravské laguny zlikviduje Sokolovská uhelná

Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinérské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Foto: hornicky-klub.cz

Zpracovatelský závod Sokolovské uhelné ve Vřesové bude zpracovávat ropné kaly z ostravských ropných lagun. Kaly se budou přidávat při zplynování uhlí a podle předsedy představenstva Sokolovské uhelné Jiřího Pöpperla technologie umožňuje zlikvidovat je bezpečně.




Okolní obce ale informace znepokojila, navíc si stěžují, že s nimi o tom nikdo nejednal. Informaci přinesl server irozhlas.cz. Sokolovská uhelná uvedla, že má se zpracováním odpadních kalů zkušenosti a jejich zpracování umožnilo už povolení při zahájení činnosti zplyňování. „Díky tomu, co naše technologie umí, tak to umí zpracovat bez vlivu na životní prostředí. Jsme tedy koncovka, u které se to dá zpracovat,” řekl Pöpperl.

O doplnění integrovaného povolení pro zpracovatelskou část ve Vřesové požádala Sokolovská uhelná loni. „Změna se týkala zpracování nového odpadu, který může být do zařízení přijat ke zpracování. K tomu se opět vyjádřilo ministerstvo životního prostředí, které potvrdilo, že změna nepodléhá posouzení z hlediska vlivu na životní prostředí,” uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Na základě toho krajský úřad vydal v září 2017 rozhodnutí o změně integrovaného povolení, kterým se provozovateli uděluje souhlas k provozování zařízení k využívání ostatních a nebezpečných odpadů s rozšířením konkrétních druhů těchto odpadů. Jedná se o obdobné kaly, které už v současnosti jsou v generátorech ve Vřesové zplyňovány. Podle Pöpperla by zpracování kalů mělo začít zřejmě od dubna. Povolení ke zpracování podle něj ale prošlo standardním schvalováním orgány státní správy.

Informace o zpracování nebezpečných kalů z Ostravy ale zaskočila i vedení obce Vřesová. „Nás o tom nikdo neinformoval. Máme samozřejmě obavy, že půjde o ekologickou zátěž. Riziková může být už i samotná přeprava a překládka takových látek,” řekl místostarosta Vřesové Vlastislav Hlávka (nez.).

Podle Pöpperla i krajského úřadu byly zainteresované úřady, včetně Vřesové o doplnění povolení informovány. “O rozhodnutí odboru životního prostředí krajského úřadu ohledně změny integrovaného povolení byla informována obec Vřesová a město Chodov, Městský úřad Sokolov a další instituce – Česká inspekce životního prostředí, Krajská hygienická stanice a podobně,” dodala mluvčí krajského úřadu.

Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinérské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Kaly nejprve zpracovávala cementárna v Čížkovicích na severu Čech. Protestovaly ale proti tomu ekologické organizace a cementárna další zpracování zastavila.

Článek převzatý z webu: iUHLI.cz

0 0