Šikmý kostel zachráněný OKD je nejsvětovějším místem kraje

Šikmý kostel zachráněný OKD   je nejsvětovějším místem kraje
Nejsvětovější místo v moravskoslezském regionu.

Kostel sv. Petra z Alkantary z roku 1736 pokleslý v důsledku hornické činnosti o sedmatřicet metrů a nahnutý bezmála o sedm stupňů jižně od své svislé osy je nejsvětovější místo regionu. Stavba zachráněná díky rekultivační činnosti společnosti OKD patří k vítězům druhého ročníku Cen cestovního ruchu Moravskoslezského kraje.

Horníci těžící ve zdejším dobývacím prostoru od roku 1854 za sebou nechávají sedmadvacet vykopaných uhelných slojí s celkovou mocnosti více než šestačtyřiceti metrů. Barokní kostel dnes představuje poslední vzpomínku na původní Karvinnou i její čtvrť Solca. Ve druhé půlce devadesátých let minulého století tu těžaři začínají s rekultivacemi, jen ty biologické trvají pět roků a kompletní obnova ještě déle. Kostel je přístupný dvanáctým rokem. Nadace OKD dává farnosti grant na věžní hodiny a dva zvony jménem Jindřich a Petr.

„Jsem rád, že se na prvních místech v kategoriích, o kterých na stránkách soutěže rozhodovali výletníci, objevily atraktivity ze všech našich šesti turistických oblastí. Těšínské Slezsko tady zabodovalo na prvním místě hned dvakrát. Nejsvětovějším místem v Moravskoslezském kraji návštěvníci zvolili šikmý kostel svatého Petra z Alkantary v Karviné, Neobjeveným skvostem pak půvabné meandry Odry v Bohumíně,“ popisuje vyhlášení cen cestovního ruchu náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

Ocenění má podle něj upozorňovat jak výjimečné lokality, tak persony či skutky v uvedené sféře. A spojení s hornickou činností se pro turismus v regionu nabízí i u dalších výherců: K osobnostem cestovního ruchu patří Alena Zemanová ze spolku Krajina břidlice přibližujícího historii těžby tohoto nerostu v Budišově nad Budišovkou, nejlepším počinem se stává otevření taktéž břidlicového Flascharova dolu v Odrách. Mezi nejmalebnější místa kraje v zimě patří i karvinský Zámek Fryštát s parkem Boženy Němcové.

Za historií OKD autobusem Kostel sv. Petra z Alkantary se stávácílem výletů historickým autobusem ŠL 11 za zaniklou minulostí černouhelného Ostravsko – karvinského revíru, šachtami, koloniemi, částmi obcí a životem zdejších obyvatel v časech průmyslového boomu. Na cca sedmihodinovou výpravu se odjíždí v neděli 15. srpna od infocentra v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Cesta zahrnuje deset lokalit s pauzami na prohlídky či fotografování.

Více

1 0