Havlíček: Prodlužme životnost uhelných elektráren

Havlíček: Prodlužme životnost uhelných elektráren

Podle místopředsedy Sněmovny z Hnutí ANO a bývalého ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka by vláda neměla spoléhat pouze na solidaritu EU v dodávkách plynu a měla by naopak prodloužit životnost českých uhelných elektráren, aby zajistila energetickou bezpečnost Česka. Havlíček to řekl v pořadu Rozstřel na serveru idnes.cz.

Pokud má být u nás energetika dlouhodobě opřena o jádro a obnovitelné zdroje, což je správné, tak v mezidobí, než se dobudují další jaderné zdroje a prodlouží se třeba ještě životnost těch stávajících, musíme mít další stabilní zdroj. A nemáme nic jiného než plyn nebo uhlí,“ říká bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Foto: MPO

„Za extrémně vysoké ceny, které začaly stoupat už před válkou na Ukrajině, může zbrklá zelená politika, která byla a je realizována Německem. Mám na mysli odstavení jádra a odstavení uhlí. To v důsledku znamenalo snížení energetických zdrojů a tím pádem zvýšení cen, protože když se nabízí něčeho méně a poptávka zůstává stejná, ceny jdou logicky nahoru,“ uvedl Havlíček

Havlíček vysvětlil, jak by podle něj měl vypadat český energetický mix. „Přenosová soustava musí být vyvážená. Obnovitelné zdroje energie, které podporuji a jsem rád, že se investuje do větrníků i fotovoltaik, se musí vyvažovat stabilními zdroji, jinak nám soustava zkolabuje. A stabilní zdroje jsou dnes tři: jádro, které jsme naštěstí udrželi a prosadili na národní i evropské úrovni a může se pokračovat v Dukovanech a věřím, že i v Temelíně; poté je to uhlí, kde jsme varovali před tím, aby se s ním nekončilo v roce 2033, jak chtěla nová vláda, ale v roce 2038, což se zpětně vzhledem k současné situaci a analýzám společnosti ČEPS ukazuje jako správné stanovisko; a pak samozřejmě plyn. Říkám tím jediné. Pokud má být u nás energetika dlouhodobě opřena o jádro a obnovitelné zdroje, což je správné, tak v mezidobí, než se dobudují další jaderné zdroje a prodlouží se třeba ještě životnost těch stávajících, musíme mít další stabilní zdroj. A nemáme nic jiného než plyn nebo uhlí,“ zdůraznil Havlíček.

Nic jiného, než prodloužit těžbu uhlí, a tím i prodloužit životnost uhelných elektráren, České republice podle Karla Havlíčka nezbude. „Navíc vidíme, jaké problémy jsou s plynem. Uhelná komise stanovila jako konec využívání uhlí rok 2038. A i tehdy jsme říkali, že si dovedeme představit, že by třeba nějaká šetrnější elektrárna, třeba Ledvice, mohla ještě dojet několik dalších let. Ale nová vláda přišla, podívala se ze zeleného okna a ještě před válkou suše sdělila, že to nebude rok 2038 ale 2033. Aniž by si udělala analýzu. A dnes nakonec rok 2038 možná nakonec bude ještě prodloužen. Máme pracovat s fakty a ne ideologicky. Zelená ideologie má celou řadu rozumných myšlenek, nic proti tomu. Ale v této složité krizi dostala Evropskou unii do těžké situace,“ vysvětlil bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Havlíček je zároveň skeptický v tom, že v případě vyhrocené energetické krize může Česká republika spoléhat na solidaritu ostatních států EU. „Já jsem v tomhle velmi pragmatický a nespoléhal bych na to. Co tvrdí pan ministr zahraničí Lipavský, který říká, že Německo si nedovolí nedodat nám plyn, protože by potom hrozilo, že naši výrobci nebudou dodávat do německého průmyslu, to je úsměvné. Vzpomeňme si, jak to bylo v době covidové,“ upozornil na rizika Havlíček.

0 0