Západní banky chtějí kupovat a zavírat asijské uhelky

Některé západní banky a pojišťovny prý chtějí kupovat uhelné elektrárny v Asii a následně je uzavírat v horizontu patnácti let, tedy podstatně dřív, než vyprší jejich životnost. Plán má být představen na listopadovém klimatickém summitu ve Skotsku.

Projekt, na kterém se mají podílet kupříkladu banky HSBC, Citi či pojišťovna Prudential, by mohl odstartovat v Indonésii, Vietnamu či na Filipinách. Základní plán společností je jasný, za asistence Asijské rozvojové banky (ADB) vyjednat s vládami jednotlivých zemí nákup uhelných elektráren formou PPP projektů, tedy ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru. Následně je chtějí uzavřít v horizontu patnácti let, tedy podstatně dřív, než vyprší jejich životnost. Země tak dostanou čas na přechod k obnovitelným zdrojům a lidé a regiony lhůtu k zajištěním nových pracovních míst, napsal server E15.cz.

„Pokud přijdete s řádným způsobem, jak tyto elektrárny vyřadit dříve, ale ne přes noc, otvírá se vám předvídatelnější a větší prostor pro obnovitelné zdroje,“ komentoval plán Donald Kanak ze společnosti Prudential.

Uhelné elektrárny vytvářejí necelou třetinu globálních emisí CO2. Pro mnohé asijské státy jsou však stále perspektivním zdrojem elektrické energie v době, kdy k ní všichni lidé v regionu dosud nemají přístup.

ADB nyní prověřuje, ve kterém ze zmíněných států by bylo vhodné projekt zahájit, jaké elektrárny bude možné koupit a jak vysoké budou náklady na jejich předčasné uzavření. K dořešení zbývá ještě řada bodů. Kupříkladu otázky, jak přesvědčit vlastníky zařízení, aby je prodali, a jak zajistit, aby se zapojeným soukromým subjektům investice alespoň částečně vyplatila.